top of page

Tandverzorging

  


Inleiding

Equipuncture biedt u een tandverzorging aan die essentieel is voor gezondheid van uw paard. We leggen daarbij vooral de nadruk op het uitbalanceren van het gebit, met als doel de nageeflijkheid en werkwilligheid van uw paard te verbeteren.

Rijtechnische toelichting

Het correct ‘in de hand rijden’ van uw paard vereist dat de onderkaak van uw paard naar voor moet kunnen schuiven tov de bovenkaak, dit om ontspanning van het kaakgewricht mogelijk te maken (foto 1 & 2).

Gebitsafwijkingen die dit verhinderen zijn:

- haak aan voorzijde 1e kies bovenkaak (foto 3)

- haak aan de achterzijde laatste kies onderkaak (foto 4)

- afwijkingen a/d snijtanden (foto 5 & 6)

- golfgebit en trapgebit  (foto 7 & 8)

- schaargebit (foto 9)

- wolfstanden (ev blinde) (foto 10)Naast het corrigeren van de meestal aanwezige scherpe punten, zgn emailpunten (foto 11), wordt er extra aandacht besteed aan bovenstaande afwijkingen. Het maken van ‘bit seats’ (foto 12 en 13) optimaliseert het ‘schuiven’ van de onderkaak.

Ons doel is: EEN ONTSPANNEN, NAGEEFLIJK EN WERKWILLIG PAARD.  

Materiaal 

Equipuncture maakt gebruik van elektrisch aangedreven vijlen, die nauwkeurig en snel werk verrichten. Om de mond open te houden gebruiken we een ' Optimum mondsperder', die ook het behandelen op moeilijk bereikbare plaatsen mogelijk maakt. Een 'Mich Lite'  lampje dat magnetisch vast klikt op de mondsperder zorgt een optimale inspectie van de mond. Lichte sedatie wordt standaard toegepast om specifieke redenen:

- ‘paniekreactie’ voorkomen bij het maximaal opensperren van de mond,
- sneller werken zodat de belasting ( door het opensperren) op de kauwspieren en op het kaakgewricht beperkt blijft,

- voorkomen van onnodige negatieve ervaringen tgv de behandeling.

Frequentie

Bij paarden tussen 2,5 en 5 jaar oud is het aan te bevelen het gebit 2x per jaar te laten controleren omdat in die periode problemen met het wisselen frequent voorkomen. Bij paarden ouder dan 6 jaar is een jaarlijkse controle voldoende.

bottom of page