top of page

ACUPUNCTUUR

Volgens de Chinese filosofie is een paard gezond wanneer zijn levensenergie (CHI) regelmatig en ongestoord door het lichaam blijft circuleren en alle tegengestelde en aanvullende krachten (yin & yang) met elkaar in evenwicht zijn.

De levensenergie stroomt door het lichaam via kanalen die men de MERIDIANEN noemt. Deze meridianen verbinden de inwendige organen met de buitenzijde van het lichaam. Er bestaan 12 meridianen die zowel aan de rechter- als linkerzijde over het lichaam lopen. Er bestaat ook nog een rug- en buikmeridiaan maar die zijn niet gekoppeld aan een inwendig orgaan. De 5-elemententheorie is een veel gebruikt gegeven in de Oosterse denkwijze. Zo spreken we over Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water als de primaire elementen die de basis vormen voor alles wat bestaat. Ook het Yin-Yang principe en de fundamentele substanties horen bij de Traditionele Chinese Geneeskunde. 

Principes van Acupunctuur:

Op de meridianen liggen de belangrijkste acupunctuurpunten. Bij paarden wordt een Chinese diagnose gesteld door de meridianen en acupunctuurpunten af te tasten en te voelen waar in het lichaam problemen of pijnplaatsen zitten en waar met andere woorden de energie niet kan doorstromen. Door het aanprikken van bepaalde punten heffen we blokkades van energie op, zodat die terug vrij kan stromen. Hierdoor wordt pijn opgeheven, spieren losgemaakt en kunnen orgaan- en stofwisselingsproblemen behandeld worden.


Een van de belangrijkste toepassingen van acupunctuur is  de diagnose en behandeling van

orthopedische problemen bij paarden . Dit omvat paarden die mank zijn, onregelmatig lopen of verzet vertonen bij het rijden. Acupunctuur kan zowel een grote hulp zijn bij het lokaliseren van het probleem als bij de behandeling. Equipuncture combineert klassieke methodes zoals geleidingsanesthesieën, radiografie en echografie met acupunctuur.

 
Wat zijn de effecten van Acupunctuur:

  • Stimuleren van de bloedtoevoer waardoor toxines afgedreven worden en blessures sneller genezen

  • Verminderen van spierkrampen en stijfheid

  • Versterken van het immuunsysteem

  • Vrijstellen van lichaamseigen cortisones waardoor ontstekingen verminderen

  • Vrijstellen van endorfines en opioiden die de pijn verzachten (wetenschappelijk bewezen!)

  • Bevorderen van 'mentale koelheid' en kalmte, om prestaties te verbeteren

Welk materiaal wordt er bij acupunctuur gebruikt:

  • Volle, steriele, Chinese acupunctuur naalden

  •  ‘Moxa’, een kruid dat kan gebruikt om hitte toe te voegen aan de werking van de naalden op de acupunctuurpunten

  • Een laser om gevoelige en moeilijk gelegen punten te stimuleren

  • De ‘torch’ (lichttoorts) om chronische problemen door de eigenaar zelf te laten nabehandelen.

 

bottom of page