top of page

Dry Needling

Inleiding

Dry needling is een specialisatie binnen de fysiotherapie die specifiek gericht is op de behandeling van spier-gerelateerde klachten zoals spierpijn, spierstijfheid en spierkrachtvermindering.

Dry needling focust zich op het behandelen van ‘triggerpoints’ in spieren. Dit zijn pijnlijke verhardingen (bundeltjes spiervezels) in de verkrampte spieren dwz plaatsen in de spier waar de normale aan- en ontspanning van de spiervezels niet meer mogelijk is.

 

Oorzaken van triggerpoints zijn onder andere overbelasting, verkeerde houding en te weinig ontspanning van het paard tijdens training, rij-technische problemen en lange boxrust.

Indicaties voor dry needling:

  • het paard is niet voorwaarts, loopt stijf, is moeilijk recht te richten,

  • problemen met nageeflijkheid, tempowisselingen en zijgangen,

 

met andere woorden, ‘Het paard laat zich niet los tijdens het rijden’.

 

Methode dry needling:

Na het palperen van de triggerpoints, wordt een fijne volle naald in de spier geprikt en gemanipuleerd tot de bewuste spier ontspant en zijn beweeglijkheid wordt hersteld.

Meestal is één behandeling om de 6 maanden voldoende.


Hierbij worden alle belangrijke functionele spieren van de hals, rug, lenden en achterhand gecontroleerd.. Na de behandeling moet het paard gedurende 10 dagen elke dag gewerkt of gelongeerd worden om een optimaal resultaat te krijgen!
 


  

bottom of page